Afbeelding: &SUUS

De Artifort Orange Slice Chair is één van mijn favoriete ontwerpen! Je zou het misschien niet zeggen, maar deze designstoel is al bijna 60 jaar oud. De beroemde ontwerper Pierre Paulin ontwierp deze designklassieker al in 1960, maar door de tijdloze vormgeving ziet de Orange Slice Chair er vandaag de dag nog steeds heel modern uit. Tegenwoordig wordt de stoel nog steeds geproduceerd door Artifort en kun je dus nog steeds een nieuw exemplaar bemachtigen.

Artifort - Orange Slice - Pierre Paulin

Orange Slice Chair

Het ontwerp heette oorspronkelijk de F437, maar al snel kreeg het de bijnaam Orange Slice. Als je naar de vorm kijkt snap je wel waarom. De twee delen waar het zitgedeelte van deze designstoel uit bestaat, lijken namelijk op twee stukken van een sinaasappelschil. Wanneer je om de stoel heenloopt, lijkt de stoel wel van vorm te veranderen. Van elke hoek ziet hij er weer anders uit. Hoewel het op het eerste gezicht niet zo lijkt, zijn de twee stukken “sinaasappelschil” precies even groot.

Artifort Orange Slice Chair van Pierre Pauilin

Salone del Mobile in Milaan

Twee weken geleden heb ik een bezoek gebracht aan de Salone del Mobile in Milaan. Dit is dé beurs op het gebied van interieur en design. Hier zag ik de Artifort Orange Slice Chair staan met een prachtige velvet bekleding. Wat een beauty hè?! Ik ben er ook even in gaan zitten en hij zat echt heerlijk! De stoel voelt letterlijk als een soort schilletje om je heen. Misschien heeft dat wel met het motto van Pierre Paulin te maken: “Een fauteuil moet degene die erin zit beschermen”.

Artifort Orange Slice Chair Pierre Pauilin Salone del Mobile Milaan

Pierre Paulin

Pierre Paulin is in 2009 helaas overleden, maar heeft sinds zijn geboorte in 1927 wereldwijde bekendheid verworven. Naast de Orange Slice Chair heeft hij nog veel meer beroemde ontwerpen gemaakt, zoals de Tulip Chair en de Ribbon Chair. Voor zijn werk is hij bekroond met diverse prijzen, zoals de American Industrial Design Award. Ook is zijn werk te bekijken in musea over de hele wereld. Als je zijn volledige repertoire van meubelontwerpen wilt zien kun je de Centre Pompidou in Parijs bezoeken.