interiorlicious-effect-licht-kleur-muuto-hoofdafbeelding

Je hebt het misschien wel eens meegemaakt. Je hebt in de bouwmarkt een prachtige kleur verf gekocht die precies aan je wensen voldoet. Wanneer de verf eenmaal thuis op je muur zit, ziet de kleur er ineens ineens toch heel anders uit. Wat een tegenvaller! Het kleurverschil ontstaat doordat het licht in de bouwmarkt heel anders is dan bij jou thuis.

Licht vanuit het Zuiden

Komt het licht bij jou thuis vanuit het Zuiden? Dan heb je geluk! Licht vanuit het Zuiden is namelijk mooi warm licht. Met deze lichtval komen lichte en koele kleuren het beste tot hun recht. Denk hierbij aan blauw, blauwgroen en grijs. De warme gloed van het licht laat deze kleuren opleven.

interiorlicious-effect-licht-kleur-muuto

Afbeelding: Muuto

Licht vanuit het Noorden

Licht vanuit het Noorden is veel koeler licht. Om te voorkomen dat je interieur kil aanvoelt, kun je het beste kiezen voor warme, diepe kleuren. Kleuren zoals bruin, rood, oranje en geel doen het goed als je licht vanuit het Noorden hebt.

interiorlicious-effect-licht-kleur-muuto-2

Afbeelding: Muuto

Licht vanuit het Westen

Als het licht vanuit het Westen bij je binnenkomt, heb je te maken met wisselend licht. ‘s Ochtends is het licht warm, maar geleidelijk aan wordt het licht steeds koeler naarmate de dag vordert. Bij dit type licht kun je het beste kiezen voor lichte kleuren, grijstinten en pastelkleuren.

interiorlicious-effect-licht-kleur-desenio

Afbeelding: Desenio (aff.)

Licht vanuit het Oosten

Ook bij licht vanuit het Oosten heb je te maken met wisselend licht. In tegenstelling tot Westerlicht, is Oosterlicht juist ‘s ochtend koel en wordt het gedurende de dag steeds warmer. De “hybride” kleuren groen en paars komen mooi tot hun recht in dit licht. Ook blauw en bruin doen het goed.

interiorlicious-effect-licht-kleur-desenio-2

Afbeelding: Desenio (aff.)

Weinig licht

Heb je nou ├╝berhaupt heel weinig licht? Dan kun je het beste kiezen voor pasteltinten. Deze kleuren reflecteren namelijk het beste kleine hoeveelheden licht.

Tip

Nog een laatste tip: om teleurstellingen te voorkomen kun je altijd het beste wat kleurstalen meenemen naar je huis en ze daar bekijken. Je hebt tegenwoordig zelfs kleine testertjes van Flexa waarmee je een klein beetje verf op de muur kunt uittesten.