interiorlicious-tiny-house

Wist je dat het gemiddelde woonoppervlak van flats en appartementen de afgelopen jaren met maar liefst 7% gedaald is? Steeds meer mensen hebben tegenwoordig te maken met ruimtegebrek, met name mensen die in grote steden wonen. Deze mensen moeten een klein oppervlak zo inrichten dat alles erin past, maar willen ook nog ruimte overhouden om vrij te kunnen bewegen. Naast lopen willen ze ook visite over de vloer kunnen krijgen of een (verjaardags)feestje kunnen geven.

Kleinere woonoppervlakten

Het gebrek aan ruimte wordt met name veroorzaakt door de megatrends immigratie en urbanisatie. Als gevolg van deze maatschappelijke trends stijgt de bevolkingsgraad en worden de woonoppervlakten kleiner, met name in de grote steden. De aankomende jaren zal dit een steeds groter probleem worden. Volgens een onderzoek van de ASN Bank zal in 2050 namelijk maar liefst 90% van alle Europeanen in een stad wonen.

Tiny houses

Als reactie hierop zien we een steeds vaker voorkomend fenomeen: de tiny houses. Dit zijn complete huizen met een maximale oppervlakte van 50 m2. De bewoners wonen er permanent, het zijn dus geen vakantiehuisjes. In het filmpje zie je een tiny house genaamd “Wikkelhouse”.

Ruimtes slimmer inrichten

Even terug naar de steeds kleiner wordende appartementen en flats. Deze woningen kunnen niet groter gemaakt worden, maar er kan wel slimmer gebruik gemaakt worden van de ruimte.  Een opkomende trend is dan ook dat er steeds meer ruimtebesparende meubelen gebruikt worden. Waarom zou je namelijk oppervlakte verspillen als dit niet nodig is?

Inklapbare of opvouwbare meubelen

Steeds vaker zien we meubelen die bijvoorbeeld ingeklapt of opgevouwen kunnen worden. Of ze verdwijnen bijvoorbeeld in een muur. Hierdoor nemen de meubelen alleen ruimte in op het moment dat ze daadwerkelijk gebruikt worden. Wanneer ze niet gebruikt worden nemen ze geen tot weinig ruimte in.

Slimme opbergruimte

Verder zijn er tegenwoordig steeds meer slimme oplossingen waarmee meer opbergruimte wordt gecreƫerd. Juist in een klein huis wil je namelijk niet te veel troep in het zicht hebben. Door creatief na te denken kunnen op verrassende plekken extra opbergruimtes gecreƫerd worden.

Multifunctionele meubelen

Als laatste wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van multifunctionele meubelen. Doordat deze meubelen meerdere functies tegelijkertijd vervullen, nemen ze minder plaats in beslag. Bekijk het filmpje om een aantal slimme ruimtebesparende oplossingen te zien.