normann copenhagen kleurcontrasten hoofdafbeelding

Afbeelding: Normann Copenhagen

Door te werken met contrasten kun je de kleuren in je interieur versterken. We kennen waarschijnlijk allemaal de kleurencirkel van Itten wel. In zijn boek Kleurenleer heeft hij zeven verschillende kleurcontrasten beschreven. Hieronder lees je hoe je deze toepast in het interieur!

Kleur tegen kleur contrast

Een kleur tegen kleur contrast ontstaat wanneer je verschillende kleuren direct tegen elkaar plaatst. In het interieur hieronder vormen de elementen van de bank verschillende kleurvlakken. Doordat de elementen met verschillende kleuren tegen elkaar zijn gezet, is dit een goed voorbeeld van een kleur tegen kleur contrast.

normann copenhagen kleur tegen kleur contrast
Afbeelding: Normann Copenhagen

Licht-donker contrast

Wanneer je een lichte kleur tegen een donkere kleur plaatst, ontstaat er een licht-donker contrast. Het grootste licht-donker contrast ontstaat tussen zwart en wit. Het interieur hieronder is daar een mooi voorbeeld van. Een licht-donker contrast kun je overigens niet alleen met zwart en wit creëren, maar ook door andere donkere kleuren (zoals donkerblauw) en lichte kleuren (zoals lichtroze) te combineren.

gubi licht-donker contrast
Afbeelding: Gubi

Koud-warm contrast

Ook koude en warme kleuren kunnen elkaar versterken. Warme kleuren zijn de rode tinten en koude kleuren zijn de blauwe en groene tinten. In het interieur hieronder vormt de koele blauwe vloer een sterk contrast met warme rode stoelen.

gubi koud-warm contrast
Afbeelding: Gubi

Complementair contrast

Om een complementair contrast te creëren, combineer je de twee kleuren die recht tegenover elkaar staan in de kleurencirkel. Dit zijn rood tegenover groen, geel tegenover paars en blauw tegenover oranje. Kijk maar in de tuin hieronder, zie je hoe de rode stoelen contrasteren met het groen van de planten?

eames plastic side chair dsr complementair contrast
Afbeelding: Vitra

Simultaan contrast

Het simultaan contrast wordt niet zo vaak toegepast in het interieur en het is eigenlijk ook een effect dat je liever wilt vermijden. Het simultaan contrast treedt op wanneer je langere tijd naar een felle kleur kijkt. Je ogen krijgen na een tijdje behoefte aan de complementaire kleur en deze wordt dan als het ware opgewekt door je hersenen. Vergelijk het met het effect wat optreedt wanneer je te lang in de zon hebt gekeken. Wanneer je weer wegkijkt zie je een soort vlek die de complementaire kleur heeft van het licht van de zon. Je kunt begrijpen dat je een dergelijk contrast in de meeste gevallen liever niet wilt toepassen in het interieur.

Kwaliteitscontrast

Een kwaliteitscontrast ontstaat wanneer felle, heldere kleuren naast doffe, afgezwakte kleuren worden gezet. In het voorbeeld hieronder zie je bijvoorbeeld een grijs interieur met een aantal fel oranje panelen. Doordat de kleur van de panelen zo fel is en de overige kleuren juist veel meer gedempt zijn, springt de oranje kleur er heel erg uit.

muuto kwaliteitscontrast
Afbeelding: Muuto

Kwantiteitscontrast

Last but not least: het kwantiteitscontrast. Dit betekent eigenlijk simpelweg dat er heel veel van één kleur wordt gebruikt en maar een klein beetje van een andere kleur. Er is in dit interieur bijvoorbeeld heel veel van één kleur te zien: de stoel, de kussens, de plant en de posters zijn groen. Alleen de kaarsenhouders hebben een andere kleur – een koperkleur – en vallen hierdoor extra op.

desenio kwantiteitscontrast
Afbeelding: Desenio (aff.)